Labels

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μάριο Γκούρμα Ο SUPER Mario του Παναιτωλικού!








* Από το τελευταίο τεύχος του επίσημου περιοδικού της ΠΑΕ Παναιτωλικός YELLOW POWER


Γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1982 στους Άγιους Σαράντα, αλλά πριν συμπληρώσει τα δέκα χρόνια βρέθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα. Ο πατέρας του Μίλτο ήταν από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες με πολλές συμμετοχές στην Εθνική Αλβανίας. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά φαίνεται και ο μικρός Μάριο άρχισε να παίζει μπάλα στις γειτονιές της πρωτεύουσας (Αγ. Ανάργυροι, Κορωνίδα). Μέσω του οικογενειακού φίλου και διεθνή Αλβανού Ράκλι που έπαιζε στη Γερμανία, έφτασε από τον Παράδεισο Αμαρουσίου (όπου αγωνίζονταν) κοντά στον… παράδεισο της Μπουντεσλίγκα, για να δοκιμαστεί στην Ουντερχάγκεν. Δεν διέθετε κοινοτικό διαβατήριο, οι θέσεις ξένων ήταν κλεισμένες και έτσι το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα. Το ίδιο και στην Ιταλία αμέσως μετά. Για ένα χρόνο έπαιξε στην Γ’ κατηγορία με την Τρικάσε, αλλά λόγω διαβατηρίου αναγκάστηκε την επόμενη τριετία να παίξει στη Δ’. Στις διακοπές των Χριστουγέννων που έρχονταν στην Ελλάδα, όπου έμεινε η οικογένειά του, ήθελε να γυμναστεί και έκανε προπονήσεις με την Καλλιθέα. Ο προπονητής της Τάκης Λεμονής «τον έβαλε στο μάτι». Το καλοκαίρι του 2005 ως προπονητής του Λεβαδειακού τον πήρε στην ομάδα και ο Μάριο έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική με 17 συμμετοχές. Ακολούθησε η Προοδευτική, ο Διαγόρας, η Παναχαϊκή. Στην Πάτρα έπαιξε πρώτη φορά αντίπαλο του Παναιτωλικού (στο 1-1) και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος πέτυχε το μοναδικό γκολ της νίκης (0-1) των Πατρινών στο Αγρίνιο.
Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν πέρσι στην Παναχαϊκή με 24 συμμετοχές και 12 γκολ, ο Μάριο Γκούρμα μετακόμισε το καλοκαίρι στο Αγρίνιο, όπου συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς. Το ζητούμενο για εκείνον (όπως ο ίδιος λέει) ήταν ν’ ανέβει ένα σκαλοπάτι στην ποδοσφαιρική του καριέρα και πιστεύει ότι το έκανε πράξη ερχόμενος στον Παναιτωλικό. “Μ’ αρέσει να νιώθω καλά σε μια ομάδα. Όταν είμαι καλά αποδίδω. Αυτό ήθελα και αυτό βρήκα στον Παναιτωλικό, που είναι μια μεγάλη ομάδα. Κάθε παίκτης θέλει να παίξει σε μεγάλη ομάδα, που έχει στόχο πάντα να κερδίζει και κόσμο να τον βοηθάει. Να έχει βλέψεις να πάει παραπάνω”.
Ο ανταγωνισμός είναι δεδομένος σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως δεν τον φοβίζει. Αντίθετα, θεωρεί ότι βοηθάει να βελτιώνεται και να είναι σε ετοιμότητα. “Ποτέ δεν φοβήθηκα τον ανταγωνισμό. Για μένα είναι υγεία. Έχω μάθει να δουλεύω στις προπονήσεις, να τα δίνω όλα και αν είναι να παίξω, θα παίξω. Δεν σκέφτομαι κάτι άλλο”.
Πέντε αγώνες, τέσσερα γκολ έως τώρα σε κύπελλο και πρωτάθλημα. Ιδανικό ξεκίνημα για ένα ποδοσφαιριστή που αλλάζει περιβάλλον και εντάσσεται σε ομάδα με απαιτήσεις. “Αυτό είναι καλό!” μας λέει χαμογελώντας. “Σε μια καινούργια ομάδα, σε ένα δύσκολο, σκληρό και αμφίρροπο πρωτάθλημα, ένα καλό ξεκίνημα πάντα σε βοηθάει”.
Τον ρωτάμε αν είναι το ίδιο ικανοποιημένος από το ξεκίνημα της ομάδας. “Στο ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις καλή απόδοση και αποτελέσματα από την αρχή. Αν έχεις καλή απόδοση, σίγουρα θα έρθουν και τ’ αποτελέσματα. Δεν γίνεται να παίζεις καλά και να μην έχεις αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι να μην παίζεις καλά, γιατί τότε, έστω κι αν καταφέρεις να πάρεις κάποια αποτελέσματα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.”
Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα της Καρδίτσας ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο του Παναιτωλικού, επειδή η ομάδα δεν κατάφερε να τον ανταμείψει με θετικό αποτέλεσμα. “Είναι πολύ σημαντικό να έρχεται ο κόσμος εκτός έδρας να σε υποστηρίζει. Εμένα προσωπικά αυτό με βοηθάει πάρα πολύ. Στεναχωρούμαστε πρώτοι όταν έχουμε ένα άτυχο αποτέλεσμα. Αλλά σκέφτομαι τους ανθρώπους που ταξιδεύουν όλη μέρα και έρχονται να μας υποστηρίξουν και αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη. Ήθελα να μπορούσαμε να τους δώσουμε άλλη μια χαρά.”
Για τους φίλους της ομάδας έγινε σύντομα ο δικός τους… Super Mario και αναπτύχθηκε μια δυνατή αμφίδρομη σχέση με την εξέδρα. “Νιώθω αυτή τη ζεστασιά. Μου αρέσει και βάζω σαν στόχο, σε κάθε παιχνίδι να μπορώ να βελτιώνομαι. Όταν αυτή η προσπάθειά μου φέρνει αποτέλεσμα και όταν ο κόσμος το επιβραβεύει, είναι πολύ καλό”. Δεν αποδέχεται ότι οι απαιτήσεις του κόσμου για νίκες δημιουργεί πίεση που φέρνει τ’ αντίθετα αποτελέσματα. “Ο κόσμος δημιουργεί πίεση, αλλά για εμένα προσωπικά αυτή η πίεση είναι το καλύτερο. Δεν με αγχώνει, ίσα – ίσα που μου αρέσει. Ο κόσμος μας ωθεί και η διαφορά φαίνεται στα εντός έδρας παιχνίδια”.
Θεωρεί ότι η δουλειά που έγινε από την αρχή στην ομάδα αποτελεί το ισχυρότερο ατού στη φετινή προσπάθεια και θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα. “Κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία και έχουμε βάλει πολύ γερές βάσεις, δουλεύοντας πάρα πολύ. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ίδιο καλά και αυτό θα φανεί στην πορεία του πρωταθλήματος. Παιχνίδι με παιχνίδι θα βελτιωνόμαστε. Αυτό, σε συνδυασμό με το πολύ καλό ρόστερ, αποτελεί ισχυρό ατού. Είμαστε δυνατή ομάδα, αλλά αυτό πρέπει να το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο”.
Συμφωνεί με την εκτίμηση ότι το φετινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι από τα πιο δύσκολα, επειδή υπάρχουν πολλές ομάδες με ιστορία και δυνατότητες. “Πιστεύω ότι δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Όλα είναι δύσκολα και πρέπει να ματώσεις για να πάρεις το αποτέλεσμα. Και μέσα στο γήπεδό σου και έξω. Το σημαντικό είναι να κερδίζεις στην έδρα σου και να μπορείς να πάρεις αποτελέσματα εκτός έδρας. Δεν υπάρχει ομάδα που να πεις την κέρδισα σίγουρα, ή κάποια τόσο καλύτερη που δεν μπορείς να πάρεις αποτέλεσμα”.
Δεν αποδίδει τον τίτλο του φαβορί σε κάποια ομάδα, σκιαγραφεί όμως τα χαρακτηριστικά της: “Η ομάδα που θα έχει διάρκεια στην απόδοσή της και βέβαια θα μπορεί να παίρνει αποτελέσματα, θα έχει το αβαντάζ”. Για την πορεία του Παναιτωλικού είναι απόλυτος ότι θα καθοριστεί από την ίδια την ομάδα. “Μπορεί να φτάσει ψηλά και αυτό εξαρτάται από μας. Το κάθε παιχνίδι και η εικόνα του, εξαρτάται από εμάς. Αν θα είμαστε καλοί ή κακοί”.
Για τη σημερινή αναμέτρηση με το Αιγάλεω συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρά μόνο για νίκη, ενώ το παιχνίδι της Τρίτης με τον Πανιώνιο είναι μια καλή ευκαιρία ν’ αποδείξει ο Παναιτωλικός ότι διαθέτει ένα ανταγωνιστικό σύνολο απέναντι σε ένα αντίπαλο της Σούπερ Λιγκ. “Εμείς στο μυαλό έχουμε το σημερινό παιχνίδι. Θεωρώ ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και όσο προχωράμε στο πρωτάθλημα τα παιχνίδια θα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Θέλουμε να κερδίσουμε και για να γίνει αυτό πρέπει να δείξουμε νοοτροπία νικητή. Μετά θα σκεφτούμε το επόμενο με τον Πανιώνιο”.
Τον ρωτήσαμε και για τους προσωπικούς στόχους που βάζει στην από δω και πέρα καριέρα του. “Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο τον Παναιτωλικό. Είμαι καλά, περνάω καλά εδώ και, όπως είπα πριν, στόχος μου είναι να βγαίνω από το παιχνίδι και να μπορώ να πω «τα έδωσα όλα». Και μέσα από αυτή τη διαρκή προσπάθεια να μπορώ να βελτιώνομαι κάθε αγωνιστική. Τώρα, τι θα γίνει μετά, τι θα φέρει η επόμενη μέρα, δεν είναι κάτι που με απασχολεί και πολύ σήμερα”.

φωτο:www.allsportsmag.gr



ΠΗΓΗ:http://panetolikos.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LIVE CHAT